W tym wyjątkowym czasie dzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem, który zachwyci gości przy wielkanocnym stole. Tradycyjna babka wielkanocna – puszysta, pachnąca cytryną to klasyka, której nie może zabraknąć podczas świąt. Sprawdźcie, jak łatwo ją przygotować i wprowadźcie do domu prawdziwie świąteczny smak!
Tradycyjna Babka Wielkanocna – przepis
Składniki:
Na ciasto:
250 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru (ok. 200 g)
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego lub esencja waniliowa
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki mleka
Na polewę:
1 szklanka cukru pudru
2–3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół).
Masło ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (ok. 5–7 minut).
Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
Dodaj skórkę i sok z cytryny.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodaj na zmianę mąkę i mleko do masy jajecznej, miksując na niskich obrotach do połączenia składników.
Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy na babkę (z kominkiem).
Pieczenie:
Piecz przez około 45–50 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ostudź i delikatnie wyjmij z formy.
Polewa:
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny na gładką, lejącą polewę.
Polej wystudzoną babkę i udekoruj np. skórką cytrynową, kolorową posypką lub lukrem.
Wskazówka:
Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta rodzynki namoczone wcześniej w rumie, kawałki czekolady albo zrobić wersję marmurkową – wystarczy oddzielić część ciasta i dodać do niej kakao.