Czas na wielki finał – Dzień 7 naszego „Tygodnia z parówką”. Kończymy lekko, kolorowo i sezonowo. Dziś danie, które idealnie sprawdzi się w upalny dzień – szybka sałatka, która zaskakuje prostotą i smakiem.
Letnia sałatka z parówką i sosem musztardowo-miodowym
Idealna na lunch, piknik albo kolację w ogrodzie. Świeże warzywa, podsmażona parówka i wyrazisty dressing – wszystko, czego trzeba, by zakończyć parówkowy tydzień z przytupem!
Składniki (na 2 porcje):
3–4 parówki, kilka liści sałaty lodowej lub masłowej, 1 ogórek gruntowy lub ½ długiego, 1 pomidor lub garść pomidorków koktajlowych, ½ czerwonej cebuli, garść kukurydzy z puszki, 1 łyżka oleju (do podsmażenia).
Sos:
1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Parówki pokrój na plasterki i podsmaż na patelni, aż będą lekko złote. Warzywa umyj i pokrój: ogórka w półplasterki, pomidora w kostkę, cebulę w cienkie piórka, sałatę porwij na kawałki. Wszystko wrzuć do miski, dodaj kukurydzę i wystudzone parówki.
Wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę tuż przed podaniem.
Podpowiedź:
Jeśli chcesz bardziej sycącej wersji – dodaj ugotowane jajko lub grzanki czosnkowe.
To już koniec naszej parówkowej przygody – 7 dni, 7 prostych dań i mnóstwo pomysłów na to, jak z czegoś tak codziennego jak parówka zrobić coś zaskakująco smacznego.