Coś słodkiego, coś pysznego ….

Wrzesień to czas, gdy stragany uginają się od dojrzałych, pachnących śliwek – szczególnie węgierek. To właśnie z nimi najlepiej smakuje klasyczne, kruche ciasto. Delikatne, maślane i lekko chrupiące, a do tego soczyste owoce oprószone cynamonem – czy można chcieć czegoś więcej w jesienny weekend?

🍰 Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki: 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 1 żółtko + 1 całe jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 700–800 g śliwek węgierek, 2 łyżki cukru (do owoców), 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

🥧Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.

🥧Dodaj jajko i żółtko, szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

🥧W tym czasie umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki. Wymieszaj owoce z cukrem i cynamonem.

🥧Ciasto podziel na dwie części: większą (ok. 2/3) i mniejszą (1/3).

🥧Większą częścią wyłóż spód blaszki (ok. 24×36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

🥧Ułóż na cieście śliwki, skórką do dołu.

🥧Z pozostałego ciasta przygotuj kruszonkę, posyp nią owoce.

🥧Piecz w 180°C (góra–dół) przez ok. 40–45 minut, aż kruszonka się zarumieni.

Podanie:

Najlepiej smakuje lekko przestudzone, posypane cukrem pudrem. Świetne też z kulką lodów waniliowych.

Udostępnij:

Facebook
Twitter
X
LinkedIn
Search

Najbardziej Popularne

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.