PRZEPIS NA PYSZNĄ LATTE

Składniki:
1 porcja (30-40 ml) espresso
200 ml mleka (pełne mleko daje najbogatszą piankę, ale można użyć roślinnego)
Opcjonalnie: syrop smakowy (waniliowy, karmelowy, orzechowy)

Sposób przygotowania:
Zaparz espresso – użyj ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki.
Spień mleko – najlepiej za pomocą dyszy spieniającej w ekspresie. Jeśli jej nie masz, podgrzej mleko do około 60–70°C i spień ręcznym spieniaczem lub energicznie potrząsając zamkniętym słoikiem.
Połącz składniki – wlej spienione mleko do wysokiej szklanki, a następnie powoli dodaj espresso, aby uzyskać efekt warstw.
Opcjonalnie – dodaj syrop smakowy lub posyp cynamonem/kakao.

Twoje latte jest gotowe! Możesz podać je w wysokiej szklance i udekorować mleczną pianką. Słodkiego dnia 

🙂

Udostępnij:

Facebook
Twitter
X
LinkedIn