Lecimy dalej! Oto Dzień 4 w naszym „Tygodniu z parówką”. Dziś czas na coś, co kochają wszyscy: makaron. Szybki, sycący i zaskakująco pyszny!
Makaron w sosie serowym z parówkami
To danie to idealny comfort food: kremowy, serowy sos, ulubiony makaron i podsmażone parówki. Gotowe w 15 minut!
Składniki (na 2 porcje):
200 g makaronu (np. penne, świderki lub muszelki), 3–4 parówki, pokrojone w plasterki, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku (opcjonalnie), 100 ml śmietanki 30% (lub 18%), 100 g startego żółtego sera (np. cheddar, gouda, ementaler), sól, pieprz, natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone parówki i smaż, aż lekko się zrumienią.
Dodaj przeciśnięty czosnek (jeśli używasz), smaż chwilkę. Wlej śmietankę, podgrzej, a następnie dodaj ser i mieszaj, aż się rozpuści i sos zgęstnieje. Wrzuć ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.
Podpowiedź:
Możesz dorzucić trochę mrożonego groszku albo podsmażone pieczarki – danie zyska jeszcze więcej smaku.
Już jutro coś idealnego na kolację lub imprezową przekąskę – chrupiące i aromatyczne. Parówka znowu pokaże, że potrafi zaskoczyć!