„TYDZIEŃ Z PARÓWKĄ” – DZIEŃ 6

Dzień 6 – dziś robimy szybki, domowy wrap z parówką, czyli coś w klimacie kuchni meksykańskiej. Lekko, sycąco i bardzo uniwersalnie – na kolację, lunch do pracy czy przekąskę na drogę.

Parówka w tortilli – szybki wrap z sosem jogurtowym

To danie to świetna alternatywa dla fast foodów. Kilka składników, 5 minut roboty i gotowe!

Składniki (na 2 wrapy):

2 tortille pszenne, 2–3 parówki, ½ ogórka, kilka liści sałaty, 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie), sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży, odrobina oliwy do podsmażenia parówek.

Przygotowanie:

Parówki pokrój wzdłuż na pół i podsmaż na patelni, aż się lekko zarumienią.

Ogórka i pomidora pokrój w plasterki, sałatę porwij na kawałki. Z jogurtu, majonezu i przypraw przygotuj szybki sos. Tortille podgrzej chwilę na suchej patelni, by były bardziej elastyczne. Na środku każdej tortilli ułóż sałatę, warzywa, parówkę i polej sosem. Zawiń w rulon jak klasyczny wrap.

Podpowiedź:

Możesz dodać też ser, kukurydzę, czerwoną cebulę lub paprykę – ten przepis to baza do wielu kombinacji!

Jutro ostatni dzień naszego parówkowego tygodnia – i będzie coś wyjątkowego. Lekka, letnia sałatka z parówką w roli głównej. Nie przegap!

Udostępnij:

Facebook
Twitter
X
LinkedIn
Search

Najbardziej Popularne

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.