Majówkowe przepisy

Grill wege – Grillowane bataty z orzeźwiającym dipem

Grill zwykle kojarzy się z ociekającymi tłuszczem kiełbaskami, aromatycznym boczkiem czy kaszanką. Jednak warto dać szansę roślinnym wersjom potraw ,,z ognia”. Są równie smaczne i przekonają się do nich nawet najwięksi mięsożercy!

Słodkie ziemniaki z grilla to dość oryginalna propozycja. Ich smak jest nietuzinkowy i zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Przepis nie jest zbyt wymagający. Oto składniki:

  • 2 słodkie ziemniaki – ok. 600 gramów
  • oliwa – 2 łyżki
  • 2 łyżki limonki
  • sól według uznania
  • 1 chudy twarożek – ok. 250 gramów
  • jogurt niskotłuszczowy – 150 gramów
  • świeża pietruszka – 2 garście lub 2 gałązki rozmarynu
  • świeży szczypiorek – 1 garść
  • świeża mięta – 1 garść

Na początek należy umyć i obrać ziemniaki. Następnie trzeba je pokroić w plastry grubości ok. 1 cm.

Potem należy zetrzeć skórkę z limonki i wycisnąć sok, który trzeba połączyć z oliwą oraz solą. Można dodać płatki chilli. Kolejny krok – nasmarować miksturą bataty.

Wszystkie zioła należy posiekać, niezbyt drobno. Następnie wymieszać je z twarożkiem, jogurtem i skórką z limonki.

Słodkie ziemniaki powinno się grillować po ok. 5-6 minut z każdej strony. Podawać z dipem. Smacznego!

Grill tradycyjnie – soczysta karkówka, której nikt się nie oprze

Marynowana, aromatyczna karkówka, soczysta w środku, chrupiąca na zewnątrz. Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niej udanego grilla. Kluczowa jest marynata, w której mięso poleżakuje przez jakiś czas. Potem odpowiedni czas pieczenia – nic trudnego!

Karkówka na grilla z miodem to tradycyjna propozycja tego rodzaju mięsa. Prosta, a pokocha ja każdy majówkowy biesiadnik! Aby ją przyrządzić, potrzeba:

  • 1 kg karkówki
  • 2 łyżki musztardy;
  • 2 łyżki miodu;
  • 3 łyżki oleju lub oliwy;
  • po 1 łyżce słodkiej papryki i pieprzu.

Wszystkie składniki należy połączyć i zanurzyć w nich plastry mięsa. Całość należy odłożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin. Im dłużej, tym mięso będzie soczystsze.

Po wyciągnięciu z lodówki karkówkę wyłożyć na ruszt, gdzie ma się piec przez ok. 8 min. Przez cały czas trzeba kontrolować stan wypieczenia grillowanych kawałków i w razie potrzeby obracać mięso oraz zmieniać wysokość rusztu. Smacznego!

Udostępnij:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Szanowni Czytelnicy,

Z ogromną przyjemnością witam Was w pierwszym numerze naszej gazety! Jest to dla nas niezwykle ekscytujący moment, ponieważ rozpoczynamy wspólną podróż po fascynującym świecie informacji, inspiracji i refleksji.
Jesteśmy przekonani, że nasza gazeta będzie nie tylko źródłem aktualnych wiadomości, ale także miejscem, gdzie znajdziecie inspirujące historie, ciekawe artykuły oraz głosy ludzi, których opinie i doświadczenia mogą otworzyć nowe perspektywy.
Zapraszam Was serdecznie do aktywnego udziału w naszym projekcie. Wasze pomysły, sugestie i komentarze są nieocenione dla naszej redakcji. Wspólnie możemy tworzyć coś wyjątkowego!
Życzę Wam przyjemnej lektury i inspirujących przeżyć podczas poznawania naszej gazety.

Z poważaniem,

Redaktor Naczelny
Agnieszka Wójciak