Grill wege – Grillowane bataty z orzeźwiającym dipem
Grill zwykle kojarzy się z ociekającymi tłuszczem kiełbaskami, aromatycznym boczkiem czy kaszanką. Jednak warto dać szansę roślinnym wersjom potraw ,,z ognia”. Są równie smaczne i przekonają się do nich nawet najwięksi mięsożercy!
Słodkie ziemniaki z grilla to dość oryginalna propozycja. Ich smak jest nietuzinkowy i zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Przepis nie jest zbyt wymagający. Oto składniki:
- 2 słodkie ziemniaki – ok. 600 gramów
- oliwa – 2 łyżki
- 2 łyżki limonki
- sól według uznania
- 1 chudy twarożek – ok. 250 gramów
- jogurt niskotłuszczowy – 150 gramów
- świeża pietruszka – 2 garście lub 2 gałązki rozmarynu
- świeży szczypiorek – 1 garść
- świeża mięta – 1 garść
Na początek należy umyć i obrać ziemniaki. Następnie trzeba je pokroić w plastry grubości ok. 1 cm.
Potem należy zetrzeć skórkę z limonki i wycisnąć sok, który trzeba połączyć z oliwą oraz solą. Można dodać płatki chilli. Kolejny krok – nasmarować miksturą bataty.
Wszystkie zioła należy posiekać, niezbyt drobno. Następnie wymieszać je z twarożkiem, jogurtem i skórką z limonki.
Słodkie ziemniaki powinno się grillować po ok. 5-6 minut z każdej strony. Podawać z dipem. Smacznego!
Grill tradycyjnie – soczysta karkówka, której nikt się nie oprze
Marynowana, aromatyczna karkówka, soczysta w środku, chrupiąca na zewnątrz. Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niej udanego grilla. Kluczowa jest marynata, w której mięso poleżakuje przez jakiś czas. Potem odpowiedni czas pieczenia – nic trudnego!
Karkówka na grilla z miodem to tradycyjna propozycja tego rodzaju mięsa. Prosta, a pokocha ja każdy majówkowy biesiadnik! Aby ją przyrządzić, potrzeba:
- 1 kg karkówki
- 2 łyżki musztardy;
- 2 łyżki miodu;
- 3 łyżki oleju lub oliwy;
- po 1 łyżce słodkiej papryki i pieprzu.
Wszystkie składniki należy połączyć i zanurzyć w nich plastry mięsa. Całość należy odłożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin. Im dłużej, tym mięso będzie soczystsze.
Po wyciągnięciu z lodówki karkówkę wyłożyć na ruszt, gdzie ma się piec przez ok. 8 min. Przez cały czas trzeba kontrolować stan wypieczenia grillowanych kawałków i w razie potrzeby obracać mięso oraz zmieniać wysokość rusztu. Smacznego!